Vrijdag 5 mei werd Sint-Idesbald, een school voor buitengewoon onderwijs in Roeselare, getrakteerd op een exclusieve DJ-set van radiopresentator en BV Sven Ornelis. Honderden leerlingen sloten er de schoolweek dansend en zingend af tijdens de ‘Final Count Down Party’. De reden voor dit feestje? Ze wonnen de wedstrijd van Fracarita Belgium, die op zoek ging naar de school met de meest opvallende en originele activiteiten in het kader van de Zuidactie ‘Down in Afrika’. Leerkracht Fien Geldof: “Onze leerlingen halen voor de campagne niet het meeste geld op, maar de Zuidactie leeft wel echt op onze school. Ik vind het mooi dat de jury daar rekening mee gehouden heeft.”
Ieder jaar organiseert Fracarita Belgium, de ngo voor internationale samenwerking van de Groep Broeders van Liefde, de Zuidactie. Het thema van dit jaar is ‘Down in Afrika’ (zie ook campagnewebsite). De campagne steunt de uitbouw van onderwijs voor kinderen met het downsyndroom in Afrika. Net zoals altijd, gingen veel voorzieningen en scholen ook dit jaar enthousiast aan de slag met het campagnemateriaal. Maar Fracarita Belgium had nog een bijzondere verrassing in petto: ze organiseerde een wedstrijd waarbij alle secundaire scholen van Broeders van Liefde werden uitgedaagd om zo origineel en creatief mogelijk acties te voeren voor de Zuidactie. De prijs: een DJ set van Sven Ornelis! BuSO Sint-Idesbald kwam als winnaar uit de bus. De jury van Fracarita Belgium was namelijk erg onder de indruk van de leuke teambuildingsactiviteiten die verschillende klassen organiseerden. Bovendien maakten de leerlingen van de afdeling Hout Bovenbouw zelf een chukudu, een Congolese houten reuzestep, die gebruikt wordt om zware objecten te verplaatsen!
Fien Geldof, BuSO leerkracht Algemene en Sociale Vorming bij Sint-Idesbald: “We gaan ieder jaar aan de slag met de Zuidactie. We willen onze leerlingen een brede kijk geven op de wereld en de Zuidactie is de ideale gelegenheid: het zijn echte verhalen van echte mensen en er is veel concreet materiaal beschikbaar om mee te werken. Mijn collega en ik trekken de Zuidactie op onze school, maar er zijn veel leerkrachten die er mee hun schouders onder zetten en met de campagne aan de slag gaan tijdens hun lessen. Zo ook meester Koenraad, leerkracht houtbewerking. Hij was meteen enthousiast over het idee om een chukudu te bouwen. Ik ben blij dat de jury hier zo lovend over was.”
Of ze de win had zien aankomen? “Helemaal niet. Ik geloofde eerst niet dat we echt gewonnen hadden. Onze school zet vooral veel in op sensibilisering, want onze doelgroep heeft het niet zo breed. We zijn zeker niet de school die het meeste geld in het laatje brengt voor de campagne. Maar de Zuidactie leeft wel bij de leerkrachten en de leerlingen. Ik ben erg blij dat ook daar rekening mee gehouden werd. Voor mij voelt het feit dat we tot winnaar gekroond werden echt als een bevestiging dat we goed bezig zijn, dat onze inspanningen gewaardeerd worden en dat Fracarita vindt dat we het goed aanpakken. Het was de eerste keer dat er een wedstrijd gekoppeld was aan de Zuidactie, maar ik vind het een leuk initiatief: Normaal gezien wordt de Zuidactie op school voor de paasvakantie afgerond, maar door de wedstrijd leeft het nu nog steeds. Het is een goede manier om het thema langer onder de aandacht te houden.”