De Covid-19 pandemie kent geen grenzen. De scholen en voorzieningen van de Broeders van Liefde voelen wereldwijd de impact van het hardnekkige virus. Enkele Belgische medewerkers verloren hun hart in een Zuidactie-project van Fracarita Belgium. Zij volgen nu op de voet – soms angstig, soms hoopvol – hoe hun collega’s de storm doorstaan.
India, Azië
André Ornelis, oud-directeur basisschool Sint-Medardus Ursel en vrijwilliger Fracarita Belgium, getuigt:
“Wekelijks heb ik contact met de directeur van de Saint Peter’s School, de school van Broeders van Liefde in India (Zuidacties ‘Smile Simalia’ en ‘Respect Chhoti’). Sinds maart 2020 mogen de leerlingen er niet meer naar school omwille van de coronamaatregelen. Enkel de leerlingen die dit jaar afstuderen, kunnen sinds januari naar school om zich intensief voor te bereiden op hun eindexamens volgende maand. Een enorme uitdaging, maar zowel leerkrachten als leerlingen geven momenteel het beste van zichzelf. Ik ben trots op hen!”
Peru, Latijns-Amerika
Machteld Van Den Noortgate, leerkracht Viso Cor Mariae en vrijwilligster Fracarita Belgium, getuigt:
“Toen ik in Het Journaal hoorde dat Covid-19 ook in Peru keihard toesloeg (“lijkkisten opgestapeld langs de kant van de weg”), moest ik terugdenken aan 2012. Toen was ik in de Peruviaanse Andes om er de Zuidactie ‘Casa Cosma’ voor te bereiden. Met een mobiel team van het psychiatrisch centrum van de Broeders van Liefde bezocht ik kinderen en volwassenen in afgelegen dorpen met ernstige psychische noden. Ook hun werking is nu zwaar verstoord door de pandemie, maar ik ben er zeker van dat de medewerkers alles op alles zetten om deze kwetsbare kinderen niet in de steek te laten.”
Ethiopië, Afrika
Kris Demeter, oud-pedagogisch directeur KI Woluwe en vrijwilliger Fracarita Belgium, getuigt:
“Op vraag van Fracarita Belgium geef ik inhoudelijke ondersteuning aan een nieuw centrum voor kinderen met een verstandelijke beperking in Ethiopië (Zuidactie ‘Verborgen Schatten’). Ik bezocht het project twee keer en sta via WhatsApp in nauw contact met Br. Saul, de verantwoordelijke ter plaatse. De angst voor het virus is ook daar heel erg voelbaar. Toch gaat Br. Saul gewapend met mondmasker en ontsmettingsgel op huisbezoek bij de kinderen. Vanop afstand probeer ik hem wat tips mee te geven. In Ethiopië zijn ze veel gewoon, maar er wordt toch met een bang hart gekeken naar het verdere verloop van deze pandemie.”