Heb je dit ook al eens ervaren? Dat gevoel van machteloosheid wanneer iemand jou niet ziet als de persoon die je diep van binnen echt bent? Heel frustrerend, niet?
Levenslange frustraties
In het Oost-Afrikaanse land Tanzania lopen de meeste doven al heel hun leven lang rond met deze frustratie. Hun broers en zussen gaan naar school, zij niet. Want op school kunnen ze toch niets leren, zo krijgen ze te horen. Ze zijn doof, en dus per definitie dom.
Nochtans barsten heel wat dove jongeren van het talent, maar hun beperking bepaalt volledig hoe de maatschappij naar hen kijkt. Hun persoonlijke ambities hebben geen belang. Hun lot ligt al lang vast: kleine karweitjes doen in het huishouden of de straat op gaan om te bedelen. Hoe getalenteerd je ook bent, dit is je toekomst als dove. Trouwen en een gezin stichten is geen optie. Moeilijk om je dit in te beelden, niet?
Enkele jaren geleden besloten de Broeders van Liefde actie te ondernemen om dit onrecht een halt toe te roepen. Samen met enkele lokale doven startten ze een project op voor kwetsbare doven in Rumonge, een wijk in de Tanzaniaanse stad Kigoma.
Samen sterk
Rumonge werd een sociale ontmoetingsplaats voor doven uit de wijde regio. Ze vonden steun bij elkaar, spraken elkaar moed in, en zochten oplossingen voor elkaars problemen. Imani, één van de plaatselijke doven (zie kader), besloot lessen gebarentaal te organiseren in Rumonge. De onderlinge communicatie tussen de doven verliep hierdoor veel vlotter.
Vrij snel werd de zelfhulpgroep omgevormd tot een coöperatie. De doven bundelden hun krachten en begonnen zelf meubels en kledij te maken in de werkplaatsen van Rumonge. Heel wat doven ontdekten zo voor het eerst hun eigen talenten. De coöperatie deed het geloof in hun eigen kunnen groeien. De opgebouwde frustraties maakten plaats voor trots. Een prachtig voorbeeld van empowerment, niet?
De Gentbrugse Oud-Leerlingenbond ‘De Vrienden van Vader Triest’ draagt dit prachtig project in het verre Tanzania al heel wat jaren een warm hart toe. In 2016 reisden enkele leden van de bond af naar Kigoma. Ze waren erg onder de indruk van de veerkracht van de doven. Sindsdien laten ze hun 65 Tanzaniaanse “vrienden van Vader Triest” niet meer los.